Georgia Institute of Technology, The Hill District Improvements Atlanta, Georgia

Firm: Hughes, Good, O'Leary & Ryan, Inc.

Design team: Brad Good, Principal-in-Charge; Laura Sanchez, Project Manager

Related Topics



Client: Georgia Institute of Technology; Mike Patterson, Director of Design and Construction

Area: 1 acre (43,000 sq. ft.)

Total cost: $666,000 (includes grading, drainage, lighting, paving, site furnishings, sidewalks, seatwalls, landscape, irrigation and bollards)

The Hill District at the Georgia Institute of Technology is the historic and administrative heart of the campus. It was important for the design site improvements to preserve the historical and architectural elements of the area. The design included the use of brick walkways that complement the historic brick buildings. Hardscape improvements transformed the center of campus from a vehicular area with parking to a pedestrian-oriented space with emphasis on circulation to the adjacent administrative buildings, football stadium, Moore Student Success Center and Junior's Grill.

The diversity of building uses draws faculty, staff, alumni and students alike to the area. The design has been successful in accommodating heavy pedestrian traffic, while maintaining service access to the surrounding buildings. Landscape improvements complement the existing mature tree canopy that anchors the area to its roots. Additionally, improvements are planned for adjacent areas. Phase two is in the construction stage, and phase three is in the design stage.

Want to use this article? Click here for options!
© 2014 Penton Media Inc.

Interactive Products

Equipment Blue Book

Used Equipment Valuation Guide

Riding mowers, lawn tractors, snow throwers, golf carts

Careers

Grounds Maintenance Jobs

search our jobs database, upload your resume